Mednarodni dan muzejev

RTV Slo/STA, 18.05.2006

V okviru prireditev ob mednarodnem dnevu muzejev je bila javnost obveščena o začetku delovanja slovenskega muzejskega portala Museums. Mednarodni dan muzejev, ki je potekal na temo Muzeji – mostovi med kulturami, so slovenski muzeji zaznamovali z dnevom odprtih vrat.

Muzeji so na osrednjo temo mednarodnega dneva muzejev, ki ga po vsem svetu praznujejo 18. maja, priredili posebne delavnice in prireditve. Osrednja prireditev pri nas je bila v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer je tudi sedež slovenskega odbora ICOM.

Ob tej priložnsoti so predstavili novi Icomov kodeks muzejske etike, knjižico Pedagoški programi v slovenskih muzejih in galerijah 2005–2007 in nov slovenski muzejski portal.

Od starodavnih kultur do danes


V Narodni galeriji so cel dan potekale delavnice, vodstvo po razstavah in kulturni recital, dan pa so zaznamovali tudi s predstavitvijo zbirke razstavnih plakatov od ustanovitve galerije do danes. V Mestnem muzeju Ljubljana so med drugim za najmlaše organizirali delavnico Arheopeskovnik, kjer otroci med igro iščejo številne predmete, ki spominjajo na davne čase in skrivnostne kulture.

V Kinodvoru si je bilo mogoče brezplačno ogledati tajvanski film Pogrešana režiserja Leeja Kang Šenga.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj so odprli razstavo Holokavst, v Tolminskem muzeju pa Tolminsko mostišče, ob 90. obletnici bojev na soški fronti.

Kako nastaja razstava?

Postopek postavljanja razstave so predstavili v Pokrajinskem muzeju Maribor, radovednim obiskovalcem pa so bili na voljo kustosinja in tehnični delavci, ki so odgovarjali na vprašanja in predstavljali svoje delo ob postavljanju razstave Steklena sled – dediščina pohorskega stekla. V Umetnostni galeriji Maribor so pripravili delavnico na temo oblikovanje odtisa na majico v tehniki sitotiska, ki je namenjena obiskovalcem vseh starosti.

Vrsta dejavnosti za otroke

V programu Pokrajinskega muzeja Murska Sobota velja izpostaviti muzejsko plesno delavnico z naslovom Sar pa khiles tu? ali Kako pa plešeš ti?, kjer so lahko osnovnošolci spoznali romske plese. Mlajših obiskovalcev muzejev so se spomnili tudi v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, kjer so se lahko otroci udeležili delavnice, hkrati pa si ogledali razstavo Urše Toman, ki se s svojim kiparskim delom dotika tudi med otroki priljubljene pravljične literature. Najmlajših so se spomnili tudi v Mestnem muzeju Idrija, kjer so pripravili delavnico Izdelava arheološkega nakita, in v loškem muzeju Škofja Loka z lončasrko delavnico, ki bje potekala dopoldan.

Mednarodni muzejski dan je leta 1977 razglasil ICOM z namenom povečati javne zavesti o aktivni vlogi muzejev v družb, interdisciplinarnemu in medinstitucionalnemu sodelovanju ter raznim oblikam partnerstev in izmenjavi.